Hej, macie może jakieś polecane przez Was książki typu "Wiedźmin" Sapkowskiego , w mniejszym stopniu "Władca Pierścieni" Tolkiena, jak i "Dzieci Hurina" tegoż autora, w ostateczności?
Chodzi mi o powieść przygodową, jeśli tak to można nazwać, luźno napisaną, wzorowałem się Wiedźminem, bo jak narazie to moja ulubiona książka.
Kręcę od: dawna, ale nadal nic nie potrafię
Wysłany: |19 Sty 2011|, o 23:24
"DvJ" napisał/a:
o i jeszcze jak ktoś lubi takie religijno-kulturowo-mitologiczne klimaty to "Kłamca" Jakuba Ćwieka też jest godny polecenia. Słyszałem, że są tego kolejne części, aczkolwiek nie miałem jeszcze przyjemności przeczytania.
Kłamca jest świetny, 3 części przeczytałem, niestety nic do końca nie jest wytłumaczone a Ćwiek powiedział, że już nie będzie pisał. ;(
Ogólnie polecam "Malowanego Człowieka" Petera V. Bretta, świetna książka. Ahh.
okej, przeczytałem od czasu napisania mojego ostatniego postu mnóstwo powieści, jednakże najlepsze były Malowany Człowiek, jako kontynuacja Pustynna Włócznia, Siewcę Wiatru i kontynuacje. Dotyk Zła Piekary to oczywiście pozycja obowiązkowa, lubię takie klimaty.
Możecie jeszcze podrzucić kilka pozycji, tylko nie jakieś rycerze i smoki, szlachetni i dziewice, inne pierdoły. Coś rozbudowanego, nie jednolitego bym poprosił.
Gra o Tron. Dobrze zbudowany świat, osadzony w politycznych intrygach królewskiego dworu. Książka nie porywa akcją, ale wciąga jak cholera. Polecam, ale muszę ostrzec, że jak ktoś nie lubi grubych książek, to niech sobie odpuści.
no dobra, muszę podbić- brzydka pogoda, nie ma co robić w domu, dlatego dajcie mi coś ciekawego osadzonego w dziwnych realiach, mam na myśli coś typu Sługi Bożego Piekary.
Przypomniało mi się co czytałem koło roku temu w wakacje - 'X Symfonia' Josepha Gelinka. Jak lubisz klimaty Kodu Da Vinci'ego to bardzo ci się spodoba, ja pochłonąłem to w dwa - trzy dni :p Bardzo gładko się czyta, a i intryga jest bardzo spoko.
Kręcę od: Grudnia 2008
Ręka: Prawa
Wysłany: |10 Gru 2011|, o 19:37
Jou. Mam do was pytanie, a raczej do tych odrobię starszych. Mam taki oto temat na mature "Science fiction i fantasy- na wybranych przykładach wskaż istote, cechy, motywy, kreację bohaterów i narrację w tych gatunkach. Potrzebuję książek z wyraźnym bohateram. Mam na oku wiedźmina, to na pewno, hobbita, też chyba na bank, nie wiem czy dzieci hurina i potrzebuję jeszcze coś. I tu pytam się was. Co byście polecili.
Sapkowski fascynował się tą sagą piszcząc Wiedźmina. Mają bardzo podobny układ i bohaterów. (Tylko u Pani Ursuli nie ma tylu tematów pobocznych, akcja toczy się w kręgu trojga głównych bohaterów, książkę to uszczupla, ale w twoim przypadku jest chyba idealne)
Poza tym bardzo przyjemnie się to czyta ^^
Ostatnio zmieniony przez Maksym |10 Gru 2011|, o 21:23, w całości zmieniany 1 raz